V-shaped Mountain Home Inspired By The Classic A-frame Cabin

Located in Aspen, Colorado, this retreat features a rather unusual and intriguing structure with a design inspired from classic A-frame cabins. It was built in 2017 by Studio B Architects. While not the only unconventional detail about this project, the V plan does draw attention.

The V-shaped floor plan divides the house into a day zone and a night zone, each oriented towards a beautiful view of the mountainsThe V-shaped floor plan divides the house into a day zone and a night zone, each oriented towards a beautiful view of the mountains

This setup was created as a result of the owner’s desire for privacy and for a strong relationship between the house and the garden and courtyard spaces. This decision allowed the architects to organize the spaces into two main volumes: the day zone and night zone. In between them stands the family room.

the glazed sides let in lots of natural light and frame the view, bringing the outdoors inthe glazed sides let in lots of natural light and frame the view, bringing the outdoors inAn elegant and welcoming family room is placed at the intersection of the two volumes, connecting them seamlesslyAn elegant and welcoming family room is placed at the intersection of the two volumes, connecting them seamlesslyThe dark cedar exterior helps the house to better blend in with its surroundingsThe dark cedar exterior helps the house to better blend in with its surroundings
The property is surrounded by tall trees which have been preserved and which offer shade and privacyThe property is surrounded by tall trees which have been preserved and which offer shade and privacyThe glazed side facade ensures a strong connection between the building and its surroundings, making the transition seamlessThe glazed side facade ensures a strong connection between the building and its surroundings, making the transition seamlessThe interior spaces have tall pitched ceilings which create a very airy and at the same time warm and cozy vibeThe interior spaces have tall pitched ceilings which create a very airy and at the same time warm and cozy vibe

Read more:  Small sustainable house in California by Arkin Tilt Architects

By pushing the program to the edges of the site, the architects also pushed the volumes closer to the neighboring properties which means a stronger bond between the sites and a double orientation which allows the two volumes to frame beautiful views of the mountains and at the same time to share a strong relationship with the interior courtyard and the garden. Inside, the house is bright, warm and very welcoming, featuring cozy window seating, built-in furniture and a palette of colors and textures which suit each room perfectly.

The flush ceiling lights highlight the modern and minimalist decor and also give the spaces a symmetrical lookThe flush ceiling lights highlight the modern and minimalist decor and also give the spaces a symmetrical lookThe windows are positioned low on the walls and feature seating nooks which suit the rooms wonderfullyThe windows are positioned low on the walls and feature seating nooks which suit the rooms wonderfullyFrom this angle it seems like there are two separate cabins on the site, each with its own distinct floor planFrom this angle it seems like there are two separate cabins on the site, each with its own distinct floor plan

Source

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *