Timeless Mountain Cabin Uses Local Materials To Blend Into The Landscape

Designed to occupy the smallest possible surface in order to have as little impact as possible on the land and to show respect towards nature, this mountain cabin stands between existing oak and copal trees and coexist with a rather rugged landscape. The cabin was designed by LAMZ Arquitectura in 2018 and is located in San Sebastián Teitipac, Mexico. It has a quirky design and it’s been built using local stone and stone which gives it a timeless and authentic look, allowing it to seamlessly and naturally blend in with the landscape.

The cabin has a strong industrial vibe mixed with an overall modern appearance and a few rustic elementsThe cabin has a strong industrial vibe mixed with an overall modern appearance and a few rustic elementsThe cabin was built using local stone and wood and that helps it blend in and become a part of the landscapeThe cabin was built using local stone and wood and that helps it blend in and become a part of the landscapeThe local stone and wood are used in combination with weathering steel which helps to give the cabin an industrial appearanceThe local stone and wood are used in combination with weathering steel which helps to give the cabin an industrial appearanceThe interior is welcoming and cozy, like a mountain cabin should be, with lots of wood and stone used throughoutThe interior is welcoming and cozy, like a mountain cabin should be, with lots of wood and stone used throughout

The 185 square meter industrial cabin is organized into two volumes connected by a steel and glass hallway. One of the volumes is a public space which houses the living room, kitchen and dining area while the other is a private space containing the bedrooms. There’s a big difference between these two volumes in the sense that one feels very open and has a direct relationship to the environment and the views and the other has more of a cave-like appearance and is designed to prioritize privacy.

Read more:  Vernacular Architecture: Staying Close To Home

The two volumes are clearly delineated and occupy different parts of the site, being connected by this glass hallwayThe two volumes are clearly delineated and occupy different parts of the site, being connected by this glass hallway
The private section of the house has a cave-like, very cozy feel although it has its own way of interacting with the outdoorsThe private section of the house has a cave-like, very cozy feel although it has its own way of interacting with the outdoorsThe cabin's timeless appearance is given not only by the materials used in its design but also by the strong relationship it shares with the landThe cabin’s timeless appearance is given not only by the materials used in its design but also by the strong relationship it shares with the landThe cabin is almost buried to the south and elevated to the north, a structure dictated by the existing terrainThe cabin is almost buried to the south and elevated to the north, a structure dictated by the existing terrainThe southern volume doesn't have the best views, being buried into the ground and all, but has a very comforting lookThe southern volume doesn’t have the best views, being buried into the ground and all, but has a very comforting lookIn contrast, the northern volume overlooks the surrounding landscape and takes full advantage of its elevationIn contrast, the northern volume overlooks the surrounding landscape and takes full advantage of its elevationThe exterior of the cabin is almost entirely covered in stone and the interior draped in wood which creates a pleasant contrastThe exterior of the cabin is almost entirely covered in stone and the interior draped in wood which creates a pleasant contrastThe combination of stone and glass is unusual and that's one of the details which make the cabin specialThe combination of stone and glass is unusual and that’s one of the details which make the cabin special

Source

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *