Sustainable House Translates Local Culture Into A Contemporary Design

Designed by studio rdlp arquitectos, Casa Puebla is a contemporary residence located in Heroica Puebla de Zaragoza, Mexico and features a design defined by strong contrasts. The building is composed of two volumes which form an L-shaped floor plan. One of the volumes is a closed concrete box with modern wooden shutters and sits on top of a glass volume. They contrast with each other but they also complement one another.

The concrete volume houses all the private areas and has a closed off designThe concrete volume houses all the private areas and has a closed off designWhile the street-facing facade lacks visible openings, the rear side features windows with shuttersWhile the street-facing facade lacks visible openings, the rear side features windows with shutters

Of course, there’s more to this concrete house than just the looks. The architects took a sustainable approach to this project, giving the house double facades for solar protection, large openings for good cross ventilation and a series of reflective pools, water features and lots of vegetation which keep the spaces cool and offer shade while also creating a strong bond between the indoor and outdoor environments. Inside, the decor is stylish and modern, with elements like the grey kitchen cabinets putting emphasis on minimalism.

the double facades form a series of intermediate areas while also offering solar protectionthe double facades form a series of intermediate areas while also offering solar protectionThe ground floor contains the social and service areas and has large sliding glass doorsThe ground floor contains the social and service areas and has large sliding glass doorsThe kitchen communicates with the living room and dining area and features a large islandThe kitchen communicates with the living room and dining area and features a large island
The architects managed to dissolve the boundaries between the indoor and outdoor by creating continuous spacesThe architects managed to dissolve the boundaries between the indoor and outdoor by creating continuous spacesThe closed wooden shutters sit flush with the outer concrete facade, giving the house a minimalist appearanceThe closed wooden shutters sit flush with the outer concrete facade, giving the house a minimalist appearanceLarge sliding glass doors and continuous flooring create seamless transitions between the spacesLarge sliding glass doors and continuous flooring create seamless transitions between the spacesThe staircase is a major design feature for the entire ground floor. It has a concrete structure and floating wooden stepsThe staircase is a major design feature for the entire ground floor. It has a concrete structure and floating wooden stepsNatural light plays an important role throughout the residence, in particular the social areas on the ground floorNatural light plays an important role throughout the residence, in particular the social areas on the ground floorA ceiling-mounted modern fireplace creates a warm and inviting ambiance making the living room extra charmingA ceiling-mounted modern fireplace creates a warm and inviting ambiance making the living room extra charmingThe wooden shutters and the matching privacy fence balance out the concrete volumesThe wooden shutters and the matching privacy fence balance out the concrete volumes

Read more:  Spacious concrete residence for a young family in Australia

Source

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *