Small Off-Grid Cabin Perched On Top Of A Magnificent Cliff

Finding the perfect spot for one’s house sometimes takes a lot of time and research. In the case of this off-grid cabin it was well worth the wait and effort. The owner spent years mapping this entire area, exploring the cliffs and in the end identifying the ideal little spot with the best vantage point and the most magnificent views.

The cabin blends really well with the landscape thanks to its rust-like colorThe cabin blends really well with the landscape thanks to its rust-like color

The Clear Rock Lookout, as the project was named, was completed in 2016 and it was designed and built by studio Lemmo Architecture and Design. The team made sure to take advantage of everything this beautiful site has to offer. The cabin is placed below a limestone cliff edge in Johnson City, United States. It’s a nice little 450 square foot retreat with a rather distinctive aesthetic. 

The exterior of the cabin is clad in Corten steel which changes color as time passesThe exterior of the cabin is clad in Corten steel which changes color as time passesThe stairs and walkways that wrap around the cabin lead up to the perfect vantage pointThe stairs and walkways that wrap around the cabin lead up to the perfect vantage point

The architects chose Corten steel and glass and primary materials for the exterior of this secluded retreat. This allows the cabin to weather and age along with the landscape and to more become embedded into the cliff as time passes. Part of it is suspended on stilts in response to the steep slope and the topography of the site.

Read more:  Architectural masterpiece in North central Phoenix – simple yet extravagant

The big glass windows bring the gorgeous landscape inside the cabinThe big glass windows bring the gorgeous landscape inside the cabin

In addition to being a magnificent little retreat, a place where the owner can come and connect with nature and relax and distance themselves from their busy everyday life, this cabin also serves other purposes. It’s also a writing studio, a hunting blind thanks to its camouflaged aesthetic and of course a great observation deck. 

The cabin had to be built above the ground and on stilts due to the difficult topographyThe cabin had to be built above the ground and on stilts due to the difficult topographyThe earthy, rust-like colors allow the cabin to blend with the vernacularThe earthy, rust-like colors allow the cabin to blend with the vernacularThe cabin is oriented towards the valley and has big windows that frame the viewThe cabin is oriented towards the valley and has big windows that frame the viewThe cabin has its back against the cliff's side which gives it sheltered feelThe cabin has its back against the cliff’s side which gives it sheltered feelOn top of the cabin there's an open observation deck which can be accessed from the top and the bottomOn top of the cabin there’s an open observation deck which can be accessed from the top and the bottomThe way in which the cabin was built also allows it to have a minimal impact on the landThe way in which the cabin was built also allows it to have a minimal impact on the landThe challenging topography kept this entire area secluded over the yearsThe challenging topography kept this entire area secluded over the yearsAlthough steel is a cold and harsh material, in this context it has an earthy appealAlthough steel is a cold and harsh material, in this context it has an earthy appeal

Source

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *