Small Concrete House Opens Up To The Swedish Landscape

In 2017 studio Collectif Encore designed a very interesting house in Sweden. The house is unusual in the sense that it’s as bare and simple on the inside as it is on the outside and that reminds us a bit of  another project that we reviewed a while ago: the Ark Home from Brenna, Poland.

The house looks like a concrete monolith, featuring matching walls and roof surfacesThe house looks like a concrete monolith, featuring matching walls and roof surfacesSliding glass doors and large windows welcome views of the green surroundings inside the houseSliding glass doors and large windows welcome views of the green surroundings inside the house

This 130 square meter Swedish beauty is a concrete house with a simple design meant to suit a modern lifestyle. Its facade and interior spaces are finished in the same material and the same color: light grey plaster. This ensures continuity between the indoor and the outdoor on a level that we’re not very familiar with.

The grey walls and polished concrete floors are complemented by numerous cozy-looking details such as this fireplaceThe grey walls and polished concrete floors are complemented by numerous cozy-looking details such as this fireplaceThe most eye-catching feature of all is a large wood volume which contrasts with the rest of the houseThe most eye-catching feature of all is a large wood volume which contrasts with the rest of the houseThe kitchen is framed by panoramic views and shares a very strong relationship with the outdoorsThe kitchen is framed by panoramic views and shares a very strong relationship with the outdoorsThe light gray kitchen cabinets almost perfectly blend into the wallsThe light gray kitchen cabinets almost perfectly blend into the walls

Several sections of the house can be opened which solidifies the relationship between the indoor and the outdoor even more. Inside, the polished concrete flooring seamlessly connects all the spaces while the unfinished look of the walls creates a casual and modern vibe throughout the house. Furthermore, the gray kitchen cabinets blend in seamlessly and that’s a very cool detail in tone with the overall style and design of the house. A wood volume contrasts with the rest of the spaces bringing warmth and comfort inside.

Read more:  The Sleek Highlights Of The Hawthorn Residence in Australia

Although minimalist almost to the point of being austere, the house is also very casual and comfortable-lookingAlthough minimalist almost to the point of being austere, the house is also very casual and comfortable-lookingThe irregular geometry of the building gives this house a very cool vibe which transcends architecture The irregular geometry of the building gives this house a very cool vibe which transcends architectureSeveral surfaces throughout the house can double as lounge areas or cozy sitting nooksSeveral surfaces throughout the house can double as lounge areas or cozy sitting nooksThe bathroom is one of the most colorful parts of the house and yet maintains a minimalist appearanceThe bathroom is one of the most colorful parts of the house and yet maintains a minimalist appearanceThe double-height interior volume creates a very open feeling and helps to create a fresh decorThe double-height interior volume creates a very open feeling and helps to create a fresh decorBecause a lot of the interior spaces are multifunctional, this allows the house to maintain a small footprintBecause a lot of the interior spaces are multifunctional, this allows the house to maintain a small footprintThe large wood volume contrasts with the concrete walls and floors and adds warmth to the interior designThe large wood volume contrasts with the concrete walls and floors and adds warmth to the interior designThe fact that there are no traditional decks, covered porches or even a garden is unusual but not unexpectedThe fact that there are no traditional decks, covered porches or even a garden is unusual but not unexpected

Source

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *