SAOTA’s Latest Creation Reveals A Wonderful Summer House In Saint Tropez

Le Pine is the latest amazing project completed by SAOTA in Saint Tropez, France. It’s a family summer house which sits on a long and narrow site that transitions into a beautiful pine forest towards the South. The pine trees played an important role in the project, with various symbolic representations being scattered throughout the house. One example in this sense is the floating roof which complements the central volume. It’s made of raw wooden planks and it’s a reference to the beautiful pine trees.

The overall architecture of the house is a contemporary interpretation of traditional structures from this regionThe overall architecture of the house is a contemporary interpretation of traditional structures from this region
The house takes advantage of the elongated site, extending outside and forming generous outdoor volumesThe house takes advantage of the elongated site, extending outside and forming generous outdoor volumesThe solid front facade is shrouded in mystery, giving away very little information about the propertyThe solid front facade is shrouded in mystery, giving away very little information about the property

The house was built towards the back of the site and features two wings that shelter a courtyard at the center. An entire wing and the top section of the second one house bedroom suites. The remaining ground floor contains the kitchen and the dining area. The main living area and entertainment spaces are placed in the central void formed between the two wings. This is also where an amazing cascading pool was built. It’s one of the features designed to maximize the perception of space throughout this entire project. The architects wanted the house to tell a story and to be discovered gradually, hence the solid front facade which keeps all the secrets hidden.

Read more:  A split-level house built in a difficult area of Germany

The house is structured into two wings connected by a central volume with a floating wooden roofThe house is structured into two wings connected by a central volume with a floating wooden roofThe swimming cascades down and emphasizes the long and narrow shape of the siteThe swimming cascades down and emphasizes the long and narrow shape of the siteThe floating roof undulates and gives these volumes an organic and casual allureThe floating roof undulates and gives these volumes an organic and casual allure
The roof here is made of raw wooden planks which reference the pine treesThe roof here is made of raw wooden planks which reference the pine treesThis central section houses the entertainment areas and main living spaceThis central section houses the entertainment areas and main living spaceA retracting glass wall separates the interior and exterior volumes while maintaining visual connection between themA retracting glass wall separates the interior and exterior volumes while maintaining visual connection between themThe architects tried to bring more light in from above whenever possible, hence these beautiful clerestory windowsThe architects tried to bring more light in from above whenever possible, hence these beautiful clerestory windowsThe main entrance is defined by a large and solid pivot door which contrasts with the white walls around itThe main entrance is defined by a large and solid pivot door which contrasts with the white walls around itA closeup view of the undulating roof reveals the raw beauty of the wooden planksA closeup view of the undulating roof reveals the raw beauty of the wooden planksBlack marble surfaces add elegance to the interior design and establish a harmonious connection with the wooden flooringBlack marble surfaces add elegance to the interior design and establish a harmonious connection with the wooden flooringA staircase connects the master bedroom suite to a private lounge area with a double height ceilingA staircase connects the master bedroom suite to a private lounge area with a double height ceilingThe private spaces occupy almost the entire two wings, turning this house into a wonderfully relaxing summer retreatThe private spaces occupy almost the entire two wings, turning this house into a wonderfully relaxing summer retreat

Source

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *