Peaceful Family Refuge Inside A Concrete House With Large Wooden Shutters

Nature is precious and even though the cities these days seem to have a real problem with landscape preservation, there are plenty of more remote places where you can get peace of mind and enjoy nature’s beautiful embrace to its fullest. The Santa Pau village from Spain is one such location. It’s here that Arman estudi d’arquitectura were asked to design build a family refuge that would allow the inhabitants to enjoy the simple things. It was equally important to preserve the landscape and to allow the house to make the most of it.

The house embraces the landscape and topography of the site completelyThe house embraces the landscape and topography of the site completelyThe large wooden shutters soften the harsh and raw nature of the concrete walls and frameThe large wooden shutters soften the harsh and raw nature of the concrete walls and frame

The project was completed in 2017 and the house features a simple, modern and quite modest design. It’s a concrete house with wooden shutters and large windows that bring the outdoors in. It has a large rectangular volume with an open floor plan which houses the living room, the dining area and the sleeping area to the South and the entrance and bathrooms to the North. Each area has separate shutters that can open up completely and connect it to the great outdoors. The relationship between the house and the surrounding environment transforms with each season but is always kept alive and that’s the most amazing thing about this entire project.

Read more:  A- Framed Allandale House by William O’Brien Jr.

These spaces share an open floor plan but at the same time maintain their individualityThese spaces share an open floor plan but at the same time maintain their individualitythe interior design is very simple and oriented towards raw finishes and materialsthe interior design is very simple and oriented towards raw finishes and materialsThe full-height window overlooks the swimming pool and the beautiful valley in the distanceThe full-height window overlooks the swimming pool and the beautiful valley in the distanceThere are numerous features made out of wood which soften the harsh look of the concreteThere are numerous features made out of wood which soften the harsh look of the concrete
When closed, the wooden shutters turn the house into a compact boxWhen closed, the wooden shutters turn the house into a compact boxthe simple interior design and subdued colors allow the beautiful views to become the focal point of the projectthe simple interior design and subdued colors allow the beautiful views to become the focal point of the projectThe entrance and the bathrooms are clustered towards the North side of the houseThe entrance and the bathrooms are clustered towards the North side of the houseThe open floor plan offers lots of freedom and flexibility and also helps maintain an airy vibe throughout the houseThe open floor plan offers lots of freedom and flexibility and also helps maintain an airy vibe throughout the houseThe social areas are connected and use furniture as visual delineators between the functionsThe social areas are connected and use furniture as visual delineators between the functionsThe kitchen looks and feel very open and spacious and lacks the islandThe kitchen looks and feel very open and spacious and lacks the islandThe swimming pool is situated on a slightly lower level than the interior spacesThe swimming pool is situated on a slightly lower level than the interior spacesThe cantilevered volume forms a protected parking area underneath itThe cantilevered volume forms a protected parking area underneath itAt night the house turns into a huge rectangular lanternAt night the house turns into a huge rectangular lantern

Source

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *