Organic Underground House Shaped Like A Peanut

The iconic image of the hobbit house which looked like it was an actual part of the land is stuck in our brains ever since the movie helped us visualize it so vividly. Of course, the idea of a hobbit house and even actual representations of it have existed long before that. A perfect example is an organic underground house designed by architect Javier Senosiain and completed in 1984.

Inside, the house has a cave-like vibe with organically-shaped spaces, uniquely sculptedInside, the house has a cave-like vibe with organically-shaped spaces, uniquely sculpted

The design and the concept still look futuristic and fantastic even today. The house is located in Naucalpan de Juárez, in Mexico and has a peanut-inspired structure in the sense that it’s organized into two pods, two oval volumes connected by a narrow tunnel.

The hobbit house has a two-zone structure, with a day area and a night zoneThe hobbit house has a two-zone structure, with a day area and a night zoneThe walls, ceilings and built-in furnishings are sculpted in ferro-cement with a marble powder and white cement paste coatingThe walls, ceilings and built-in furnishings are sculpted in ferro-cement with a marble powder and white cement paste coatingThe moldable materials used throughout give the house plasticity and a very organic appearanceThe moldable materials used throughout give the house plasticity and a very organic appearance

This timeless and unique hobbit house is almost entirely embedded into the land and in order to make that possible the architects started the project by actually shaping the site and making it look almost like a skateboard track covered in grass. Underneath it all there’s a metallic skeleton with concrete poured over it and a coat of polyurethane on top for insulation and waterproofing. Earth and grass cover everything, turning the area into a beautiful and vividly-colored garden. The house is seamlessly embedded into the slope with windows poking through.

Read more:  Another house from Apollo Architects in Tokyo

The entire site looks like a green dune, with soft slopes and a very smooth appearanceThe entire site looks like a green dune, with soft slopes and a very smooth appearance
The ground around the house is all a garden and you can actually walk on top of the roof without even realisingThe ground around the house is all a garden and you can actually walk on top of the roof without even realisingThe interior is surprisingly bright and airy thanks to the large, uniquely-shaped windowThe interior is surprisingly bright and airy thanks to the large, uniquely-shaped windowThe window wraps around the social area like a shield and is slightly curved, in tone with the designThe window wraps around the social area like a shield and is slightly curved, in tone with the designTrees and bushes were used to create green barriers and to filter the sunlight. They also keep the dust and noise at bayTrees and bushes were used to create green barriers and to filter the sunlight. They also keep the dust and noise at bayOne of the window sections is actually a glass door which connects the house to the garden which surrounds itOne of the window sections is actually a glass door which connects the house to the garden which surrounds itThe two main volumes are shaped like big ovals similar to the chambers of a peanutThe two main volumes are shaped like big ovals similar to the chambers of a peanutThe entire ground had to be shaped using a metal installation with concrete then poured over itThe entire ground had to be shaped using a metal installation with concrete then poured over itThis is a visualization of how the two main volumes are positioned on the siteThis is a visualization of how the two main volumes are positioned on the siteAlthough it may seem as if the house was inserted into the ground, it's actually quite the oppositeAlthough it may seem as if the house was inserted into the ground, it’s actually quite the opposite

Source

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *