Modern Ski Chalet In Quebec Serves As The Ideal Family Retreat

Ski chalets are often perceived as old, rustic cabins when in fact only some of them follow this pattern. Modern ones are usually a lot brighter and simpler. A good example is the Laurentian Ski Chalet located in Lac Archambault, in Quebec, Canada.

Laurentian ski chalet on steep slope

The chalet was built in 2016 and was a project by Robitaille. Curtis, a multidisciplinary practice with projects in the field of architecture, urban design and interior design. They’re based in Montreal, Quebec and in Burlington, Vermont and they’re known for the understated elegance they imprint on all their projects.

Laurentian ski chalet built on pillars

As always, the architecture of this chalet is authentic and efficient. This beautiful family weekend retreat sits on steep slope of a former ski hill, at an elevation of 2,435 feet above sea level. It was built on 8” x 8” western red cedar pillars. By elevating the structure, the architects made sure that snow and water can flow freely beneath the chalet.

Laurentian ski chalet open floor plan

At the same time, this architectural choice helps reduce the footprint of the building and maintain the natural topography. Surrounded by dense forests of spruce, maple, beech and birch trees, the chalet offers amazing and panoramic views while enjoying its privacy.

Read more:  Doyle Hall by architect Specht Harpman

Laurentian ski chalet bay window view

Access into the chalet is made via an entry bridge. From here the social spaces can be accessed. A large open floor plan incorporating the kitchen, dining room and living area occupies the main floor. In here, a 27 foot long bay window complements the kitchen and dining spaces. It has a window seat with concealed built-in storage underneath.

Laurentian ski chalet kitchen design

A large central island with a solid wood top and white base serves as a connector between the kitchen and the window seat. The island has a built-in cook top and a sink. Everything else is integrated into a custom wall unit with lots of storage. The side facing the window seats doubles as a bar, featuring classical Tolix chairs.

Laurentian ski chalet window seat and kitchen island

The dining table is placed in the continuation of the island, facing the large windows and the panoramic views.

Laurentian ski chalet living room seats

The living room zone occupies the Southern end of this level and has large windows on three sides. In addition, a series of continuous clerestory windows run the full length of the house, bringing natural light in and making the floor plan feel spacious, bright and airy.

Laurentian ski chalet living room fireplace

The living area has modular gray seating, a small and cozy window seat and large panorama windows. A fireplace makes it feel warm and cozy, becoming a favorite space for both inhabitants and guests. A wall of glass sliding doors connect this space to an adjacent deck with its own outdoor fireplace.

Read more:  Letterbox House in Blairgowrie, Australia

Laurentian ski chalet staircase leading downstairs

On a lower level, the master suite establishes a strong visual connection to the landscape through large windows in both the bedroom and the bathroom.

Laurentian ski chalet master bedroom window

Two children’s bedroom stand out, one thanks to a custom bunk bed and the second through a built-in platform bed with storage drawers and expansive views of the valley. A guest room and a play area are also situated on this level. The lower deck incorporates a steam room and a spa with their own private views of the forest.

Laurentian ski chalet kid bedroom bunk bed

Laurentian ski chalet kid bedroom platform bed

The bathroom is airy and open, featuring windows for the tub and shower areas. The honeycomb bathroom tiles give the floor a beautiful, textured look while the wood-paneled ceiling and vanity add a warm touch to the décor.

Laurentian ski chalet bathroom tub

Laurentian ski chalet bathroom shower

Source

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *