Modern Single-Story House Captures The Morning Sun

Aptly named the Origami House, this residence is wonderfully light and airy, featuring a thin concrete frame, a flat roof and wooden brise-soleils which together manage to complement each other just right. The concrete house is located in Brazil and was designed by studio Bernardez Arquitetura in 2017. It’s a single-story building shaped by the site’s topography and the desire to offer good insulation and cross-ventilation. Inside, the social and private areas placed perpendicular to each other, with the social area including a dining area, kitchen and living room which open onto a terrace that ends in a cantilevered swimming pool.

Although it's built of concrete, the Origami House looks very lightweight and slenderAlthough it’s built of concrete, the Origami House looks very lightweight and slenderThe single-story house takes advantage of the morning sun and extends outside in a seamless and natural mannerThe single-story house takes advantage of the morning sun and extends outside in a seamless and natural mannerThe pivoting wooden shutters can completely close off the private spaces and double as doors in certain casesThe pivoting wooden shutters can completely close off the private spaces and double as doors in certain cases

The private zone is composed of three bedrooms and a home office which fit inside a metallic pavilion with wooden brise-soleils which double as pivoting doors. These wooden panels are also featured in the social area where they can separate the kitchen from the dining area whenever needed. The single-story design helps the house stay simple and practical and also allows it to maintain a low profile. At the same time, the house enjoys beautiful views of the forest towards East and gets to capture the morning sun. As far as the aesthetics are concerned, we find the combination of concrete, wood and glass to be perfectly balanced and a wonderful choice for the Origami House.

Read more:  Relaxing Luxury Waterfall House by Andres Remy Arquitectos

The raw concrete surfaces give the indoor spaces an industrial vibe without making them seem any less welcomingThe raw concrete surfaces give the indoor spaces an industrial vibe without making them seem any less welcomingThere's a separate outdoor area detached from the house, at a lower levelThere’s a separate outdoor area detached from the house, at a lower level
The private area is positioned perpendicular to the social zone, within a metallic pavilionThe private area is positioned perpendicular to the social zone, within a metallic pavilionThe topography of the site is friendly and made this project easy compared to othersThe topography of the site is friendly and made this project easy compared to othersThe house takes full advantage of its location, featuring expansive outdoor areas oriented towards the valleyThe house takes full advantage of its location, featuring expansive outdoor areas oriented towards the valleyThe pivoting wooden panels act as shutters, giving the bedrooms privacy and blocking the sunThe pivoting wooden panels act as shutters, giving the bedrooms privacy and blocking the sunThe interior design is generally simple and focused on neutrals and warm color tonesThe interior design is generally simple and focused on neutrals and warm color tonesThe kitchen is very spacious and has a long and narrow layout seamlessly blended with the dining roomThe kitchen is very spacious and has a long and narrow layout seamlessly blended with the dining roomThe bedrooms have pivot screens which can let in as much natural light as neededThe bedrooms have pivot screens which can let in as much natural light as neededThis a bedroom-office combo, two functions with distinct roles which complement each otherThis a bedroom-office combo, two functions with distinct roles which complement each other

Source

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *