Modern Mountain Cabin Stands Outs In Spite Of Strict Architectural Guidelines

Trying to be creative while being very limited in your options is never easy but rather than letting that discourage them, architecture studio Razavi perceived this as a challenge. They had to design and build a mountain cabin in a highly preserved Alpine valley from the Manigold region in France. Numerous very strict building regulations and architectural guidelines didn’t really leave much room for freedom. The architects had no say in deciding the building materials, window size or even the height and width ratio or roof slope. All these limitations made all the structures in the area look pretty much the same, as if they’re all mimicking the same exact design of a traditional mountain cabin.

The house is situated in a very beautiful Alpine valley with wonderful views and gorgeous landscapeThe house is situated in a very beautiful Alpine valley with wonderful views and gorgeous landscapeThe house has a 200 square meter total floor plan and was completed in 2017The house has a 200 square meter total floor plan and was completed in 2017The upper floor has full-height windows and large openings which let the views and natural light insideThe upper floor has full-height windows and large openings which let the views and natural light insideThe interior design is modern, minimalist and very welcomingThe interior design is modern, minimalist and very welcoming

In spite of all the restrictions, the architects managed to make this mountain retreat look special. They made the structure entirely code-compliant and they respected all the rules but they found ways to insert their own style and to control the smaller details in their favor. They also got rid of all unnecessary elements present in the designs of local houses and simplified everything as much as possible. This allowed the house to look modern despite its traditional framework and to have character. This is a house that stands out while blending in.

Read more:  10 Beautiful Old and New Houses From The United Kingdom

Open balconies serve as extensions of the indoor living space, bringing users closer to natureOpen balconies serve as extensions of the indoor living space, bringing users closer to natureA custom double bunk bed system give this tiny bedroom a super warm and cozy lookA custom double bunk bed system give this tiny bedroom a super warm and cozy look
Wood-paneled walls and ceilings ensure a timeless, warm and inviting feel throughout the spacesWood-paneled walls and ceilings ensure a timeless, warm and inviting feel throughout the spacesThe bathroom is compact, with wood and marble surfaces and a clear glass walk-in showerThe bathroom is compact, with wood and marble surfaces and a clear glass walk-in showerThe spaces are generally small, including the main bedroom which has a modern look with rustic influencesThe spaces are generally small, including the main bedroom which has a modern look with rustic influencesWood is the primary building material and the main interior design finish for almost everythingWood is the primary building material and the main interior design finish for almost everythingThe small, square-shaped window gives this bedroom a very cozy and intimate lookThe small, square-shaped window gives this bedroom a very cozy and intimate lookThe views are from the living room which is situated on the upper floorThe views are from the living room which is situated on the upper floorThe kitchen is upstairs as well. It's minimalist and open and furnished with dark gray cabinetryThe kitchen is upstairs as well. It’s minimalist and open and furnished with dark gray cabinetryLarge windows expand across the top floor, letting in lots of light and magnificent views of the valleyLarge windows expand across the top floor, letting in lots of light and magnificent views of the valleyThe living room, kitchen and dining area form an open space but feel like individual, separate spacesThe living room, kitchen and dining area form an open space but feel like individual, separate spaces

Source

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *