Modern-Industrial House With A Cantilevered Concrete Volume

This modern single-family residence is located in Porto Alegre, Brazil and occupies a really cool site which is bordered by a large lake towards the back. The house was designed and built here in 2019 by studio BR3 Arquitetos. It sits on an irregular plot which it fully embraces. Internally, the house is organized into three volumes. One is at the front, on the ground floor. It houses the service areas, a bathroom and an office. The second volume is placed 6 meters behind this one and contains the kitchen, living room and dining area. The third and final volume is on the second floor and is actually a cantilevered space.

The house is very simple and has a white exterior with gray and wooden accentsThe house is very simple and has a white exterior with gray and wooden accentsThe unfinished concrete surfaces add a strong industrial twist to the overall design of the houseThe unfinished concrete surfaces add a strong industrial twist to the overall design of the houseTwo inner courtyards help to delineate the internal sections of the buildingTwo inner courtyards help to delineate the internal sections of the building

These three volumes have different functions and they’re separated by two internal courtyards which bring in natural light and help with the cross ventilation. They’re fairly large and they’re mostly open and very simple. The upstairs volume has a nice view over one of them. This cantilevered section of the house contains the bedrooms and a dressing room. The rooms facing E get to enjoy views of the nearby lake while the others have metal shutters for added privacy and shade. They also match the overall style of the building which is eclectic and incorporates modern and industrial elements.

Read more:  Luxurious Napa residence by tgharchitects

The second floor volume cantilevers over the driveway, creating a shaded area underneathThe second floor volume cantilevers over the driveway, creating a shaded area underneathThe staircase is running along one of the internal courtyardsThe staircase is running along one of the internal courtyardsThe living room, kitchen and dining area are clustered into a large social volumeThe living room, kitchen and dining area are clustered into a large social volumeThe kitchen is large and spacious and has a modern-industrial designThe kitchen is large and spacious and has a modern-industrial designThe kitchen island features an interesting design with an unusual geometryThe kitchen island features an interesting design with an unusual geometryThe staircase offers a really nice view of this entire inner courtyard volumeThe staircase offers a really nice view of this entire inner courtyard volume

Source

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *