Modern House In Portugal Is Partially Built Underground

Situated at the periphery of the Guimarães city in Portugal, this house gets to enjoy a rather privileged location. It was designed and built here by studio REM’A in 2019. The region is surrounded by a high-density residential area but doesn’t share any of its negative associated characteristics. Instead, it feels remote by comparison while still enjoying the convenient proximity to the city. On a smaller scale, what that means for this house, in particular, is that it gets to maintain its privacy and to make the most of the natural topography surrounding it. The house is closely connected to the outdoors through a series of voids and yards. They’re adapted to suit each type of space.

The ground floor living areas open up towards the swimming pool and the gardenThe ground floor living areas open up towards the swimming pool and the gardenThe ground floor spaces are defined by large windows and sliding glass doors The ground floor spaces are defined by large windows and sliding glass doors

The geometry of the house is very clean and simple and the materials used to build it are pure and simple as well. As you look closer it becomes immediately apparent that the house has these unfinished concrete walls and floors. They give it a rough and somewhat rugged look but they’re immediately balanced out by wood and smooth surfaces. This prevents the house to look too industrial and makes it seem welcoming and cozy instead. The buried garage also gives the house a nice tucked in feel, similar to a semi-underground structure. Other elements such as the swimming pool and the garden open up the house to the outdoors and expand it beyond its physical boundaries.

Read more:  A Beautiful Garden Extension Adds Character To An Edwardian Terrace House

Several types of voids and openings are strategically scattered around the houseSeveral types of voids and openings are strategically scattered around the houseUnfinished concrete walls and floors give the impression of a rugged and industrial spaceUnfinished concrete walls and floors give the impression of a rugged and industrial spaceOn the other side of the rugged concrete shell the interior spaces look very warm and invitingOn the other side of the rugged concrete shell the interior spaces look very warm and invitingThe poolside deck acts as a transitional space and as an extension of the living areaThe poolside deck acts as a transitional space and as an extension of the living areaThe massive upper floor contrasts with the glazed lower level in numerous different waysThe massive upper floor contrasts with the glazed lower level in numerous different waysInternal and external voids and courtyards are spread across the floor planInternal and external voids and courtyards are spread across the floor planAlthough the site is not exactly big, the house communicates with its surroundings very naturally and beautifullyAlthough the site is not exactly big, the house communicates with its surroundings very naturally and beautifully
A section of the house including the garage is built into the ground and the result is a semi-buried structureA section of the house including the garage is built into the ground and the result is a semi-buried structureThe wall dividing the living room and poolside deck can be fully opened in order for the two spaces to connectThe wall dividing the living room and poolside deck can be fully opened in order for the two spaces to connectThe living room features a large sectional sofa and allows the focal point to shift from one side to the otherThe living room features a large sectional sofa and allows the focal point to shift from one side to the otherGroups can either be facing the TV wall or the pool and garden area, depending on the mood and contextGroups can either be facing the TV wall or the pool and garden area, depending on the mood and contextThe kitchen is long and narrow and has a floating bar surface along the glass wallThe kitchen is long and narrow and has a floating bar surface along the glass wallThe staircase which links the two floors has a very sculptural and minimalistic designThe staircase which links the two floors has a very sculptural and minimalistic designWhite walls and a matching ceiling and furniture allow small spaces like this one look bright and airyWhite walls and a matching ceiling and furniture allow small spaces like this one look bright and airySimilarly, a white decor combined with glass surfaces and large mirrors give this bathroom a very fresh lookSimilarly, a white decor combined with glass surfaces and large mirrors give this bathroom a very fresh lookThe house also communicates beautifully with the distant landscape and viewsThe house also communicates beautifully with the distant landscape and viewsThe garage is part of the lower level which is partially built into the hillside and undergroundThe garage is part of the lower level which is partially built into the hillside and undergroundAt night the light comes from underneath the house which creates a very beautiful visual effectAt night the light comes from underneath the house which creates a very beautiful visual effectThis is one of the internal courtyard spaces designed in response to the unique topography of the siteThis is one of the internal courtyard spaces designed in response to the unique topography of the site

Read more:  Brick Facade Rabbit Residence by LENS’ASS architecten

Source

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *