Marvelous Weekend House In Chile Maximized Sunlight And Privacy

Located in Santo Domingo, Chile this weekend house has a very simple design directly shaped by the land surrounding it, the climate as well as other elements including the small budget allocated for this project. The Aglae House as it is called was designed and built by studio AFARQ Arquitectos. They avoided adding any unnecessary features as one of their main objectives was to keep the cost low and they also had to deal with the strong winds which translates into the fact that the house was slightly raised and an interior courtyard was created.

It's easily noticeable that the entire house is slightly raised, a design decision influences by the local climateIt’s easily noticeable that the entire house is slightly raised, a design decision influences by the local climateAn inner courtyard is sheltered by a wall wood-covered wall and by vegetationAn inner courtyard is sheltered by a wall wood-covered wall and by vegetationThe living area opens toward the courtyard but the transition is not seamless because of the different in flooring heightThe living area opens toward the courtyard but the transition is not seamless because of the different in flooring height

The coastal area provides the house with beautiful views which are emphasized throughout the volumes, especially in the master bedroom which is the only one oriented to the West. This allows it to capture the wonderful view of the sunset every day. The main facade of the house is partially closed, featuring a wall covered in larch wood. The living room is beautifully integrated with the courtyard where there’s a swimming pool and a small wooden deck protected by the tall wall. All main areas of the house are oriented to the North in order to maximize sunlight. All of this ultimately contributes to the simple yet very practical and user-friendly nature of the house.

Read more:  When The Hurricane Gives You A Dune…Make A Hobbit Home

The courtyard has a swimming pool and a wooden deck with a small sitting areaThe courtyard has a swimming pool and a wooden deck with a small sitting area
The house has a very simple and clean geometry and a flat roof, a look that keeps the cost lowThe house has a very simple and clean geometry and a flat roof, a look that keeps the cost lowThe interior living area is a combination between the kitchen, dining room and the usual sitting areaThe interior living area is a combination between the kitchen, dining room and the usual sitting areaThe side facing the courtyard is mostly open with privacy screens which offer a cozy vibeThe side facing the courtyard is mostly open with privacy screens which offer a cozy vibeThe outdoor deck is positioned at a slightly lower level compared to the internal spacesThe outdoor deck is positioned at a slightly lower level compared to the internal spacesThe house in general is modest both in design and size which is best reflected in this bedroomThe house in general is modest both in design and size which is best reflected in this bedroomThe front facade is all closed and dark with the exception of the bright red front doorThe front facade is all closed and dark with the exception of the bright red front doorThe master bedroom is the only space facing west which gives it a marvelous view of the sunsetThe master bedroom is the only space facing west which gives it a marvelous view of the sunset

Source

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *