Danish Villa Has Two Floors That Mirror Each Other

Villa U is a private residence located in Aarhus, Denmark. It was designed and built here by C. F. Møller, one of Scandinavia’s oldest and largest firms, established in 1924. Their style is simple, clear and unpretentious. Having experts in all fields, the company offers a holistic approach. Their projects are a beautiful dialogue between international trends and local elements.

Villa U in Denmark lush surroundings

Villa U in Denmark garden and terrace

The residence was completed in 2015. and is a two-story single family home. The site is surrounded by vegetation and scenic views and the design of the house makes the most of them. Both floors are a combination of open and covered spaces, featuring terraces and niches designed to welcome the outdoors in, making this one of the most beautifully balanced modern houses anywhere.

Villa U in Denmark two floors mirrored

Villa U in Denmark interior at sunset

The facade is dark and simple and the two floors mirror each other, each having similar layouts and shapes. Also, both levels have a glazed facade with floor-to-ceiling windows and glass walls that capture the beauty of the views.

Villa U in Denmark staircase

Villa U in Denmark staircase sculptures

At the core of the house there’s a double-height space. It has skylights so light can enter all adjacent spaces. This central area also incorporates a sculptural staircase and a brick fireplace. This double-height space forms an open floor plan with the adjacent kitchen.


The layout is interesting and unusual. The staircase wall holds a wall-mounted TV and, as it spirals up, it forms a niche to the side of the fireplace wall. Through here another room can be accessed.

Read more:  A Contemporary House Inspired By The White City of Tel Aviv

Villa U in Denmark Tv on staircase wall

Villa U in Denmark staircase artwork

Villa U in Denmark fireplace wall

The ground floor houses a living room, the kitchen, a foyer, the utility room and the bedroom which have direct access to the terrace. A covered parking area forms an extension of this level. This is where the cars and bikes can be parked.

Villa U in Denmark kitchen

Villa U in Denmark shower

The upper level has its own living room as well as a large bedroom with its own bathroom, walk-in closet and terrace. On top of it all is a green roof terrace. The interior is simple and transparent but also full of surprises thanks to the unusual layouts and angles.

Villa U in Denmark covered parking area

Villa U in Denmark parking for bikes

The combination of materials and finishes used throughout is designed to create contrasts and a welcoming ambiance. They include large tiles and oak boards used for the floors, bricks and lots of glass. A lot of the furniture was custom made and the whole project was focused on creating a smooth and natural indoor-outdoor transition.

Villa U in Denmark dark facade

Villa U in Denmark dark facade and terrace

Villa U in Denmark glass walls

Source

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *