Contemporary House Makes Clever Use Of A Steep Slope With Nice Views

The LLF House was designed by studio Obra Arquitetos and is this absolutely charming structure located in São José dos Campos, Brazil. A major determining factor for the design and distribution of the spaces was the fact that the site has a very steep slope. Also, the house is quite small compared to the overall size of the site. As a result, the architects positioned it at the center of the lot and structured it on two floors.

The house is built of cast-in-place reinforced concrete which is always appreciated for its plasticityThe house is built of cast-in-place reinforced concrete which is always appreciated for its plasticity

The ground floor (or basement) depending how you look at it, houses the private spaces: four bedrooms connected to a garden. The top floor (or main level) holds the common spaces as well as the garage and service areas.

The common areas enjoy a seamless connection to the outdoors thanks to the sliding glass doorsThe common areas enjoy a seamless connection to the outdoors thanks to the sliding glass doorsThe house appears to dig into the slope when in fact it rises above the landscapeThe house appears to dig into the slope when in fact it rises above the landscape

Surrounded by vegetation, the house looks perfectly at home here. It responds to this difficult topography with grace and it has a very strong relationship with the immediate surroundings and the outdoors in general. The bottom floor’s roof doubles as the floor for a flat surface that allows the other spaces to extend outside. This way both levels enjoy a seamless connection to the outdoors. Furthermore, the social areas lack rigid barriers and seamlessly flow into one another. This ensures flexibility and freedom throughout the floor plan.

Read more:  Modern House Becomes Almost Invisible Thanks To Its Low Profile

All the private areas are tucked away on the lower level where they open up towards a small lakeAll the private areas are tucked away on the lower level where they open up towards a small lakeThe roof of the ground floor becomes the floor for the little garden above itThe roof of the ground floor becomes the floor for the little garden above it
A lap pool rises from the ground alongside the house, accessible from the top floorA lap pool rises from the ground alongside the house, accessible from the top floorAll the rooms are fully open to the exterior and enjoy a strong relationship with their surroundingsAll the rooms are fully open to the exterior and enjoy a strong relationship with their surroundingsThe house sits at the center of the site and gradually transitions into greeneryThe house sits at the center of the site and gradually transitions into greeneryAlthough it's built out of reinforced concrete, the house has a very delicate and lightweight appearanceAlthough it’s built out of reinforced concrete, the house has a very delicate and lightweight appearanceHere you can see how the interior and exterior blend together resulting in this eclectic designHere you can see how the interior and exterior blend together resulting in this eclectic designThe bedrooms open up towards the garden and are essentially very simple, austere evenThe bedrooms open up towards the garden and are essentially very simple, austere evenWhite marble and a huge mirror give the bathroom a bright and timeless feelWhite marble and a huge mirror give the bathroom a bright and timeless feelTwo slightly angled steel columns support the roof overhang, forming a cozy outdoor terraceTwo slightly angled steel columns support the roof overhang, forming a cozy outdoor terrace

Source

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *