Bay Residence With A Tiered Design And A Concrete Shell

The site on which this amazing residence is situated is quite spectacular. The building is located in Auckland, New Zealand and it sits on a piece of land that’s elevated above a rocky cove. It stands at the entrance to a double bay, with a sloped surface towards East and North, overlooking the reef and sandy beaches.

Hekerua Bay Residence tiered designThe building is organized on a series of tiered platforms for maximized viewsHekerua Bay Residence rocky landscapThe house sits on the edge of a rocky cove and offers panoramic views of natureHekerua Bay Residence upper floor shellThe interior spaces are protected by a concrete shell that gives the house a lightweight and simplistic look

The house was designed in 2014 by Archimedia, a studio with a holistic design strategy and a particular interest in sustainability. For the designers, architecture represents an expression of the synthesis between people, location and time. The Hekerua Bay Residence occupies 390 square meters of space and makes the most of its location.

Hekerua Bay Residence poolside areaAn outdoor swimming pool runs along one side of the house, being complemented by a lounge deckHekerua Bay Residence full height windowsThe platforms are framed by open terraces with glass railings that don’t obstruct the views
Hekerua Bay Residence corner seating areaThe corners are furnished with comfortable chairs and side tables, serving as intimate lounge spaces

The building is structured on a series of platforms that form a terraced structure. The spaces on each floor are framed by open terraces which have glass railings. They offer unobstructed views of the surroundings and they capture the full beauty of the landscape. The client, who is an engineer with a keen eye for detail, chose materials that relate to the Cypriot and Mediterranean cultures.

Read more:  Clifftop House Redesigned To Capture The Amazing Bay Views

Hekerua Bay Residence corner lounge chairAn Eames lounge chair and a matching ottoman take full advantage of the view

Concrete is the main material used for the project. In addition to that,t he designers also used travertine with a color that matches the beaches across the bay and clay-colored sandstone reminiscent of the nearby island cliffs. The spaces are organized inside a curved concrete shell inspired by the design of the early 20th century structures found in the golf area.

Hekerua Bay Residence interior staircaseThe interior staircase also has glass railings in order to maintain an open ambiance and decor

The top floor contains the master suite, a reading room, a guest suite as well as a studio. These spaces stand suspended above all the other platforms.

Hekerua Bay Residence master suiteThe master bedroom has an open bathroom and the spaces are separated by a wall

Source

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *