An Organic House Surrounded by Artificially-Created Landscape

It’s usually the buildings that are designed in response to the landscape and the topography, not the other way around which is why this project is so unusual and intriguing. It’s one of the few houses that make use of what’s known as organic architecture. The idea behind this amazing project completed by studio Niko Architect earlier this year was to establish a strong and natural connection between architecture and site by integrating the building into artificially-created landscape. In other words, the reason why these two elements complement each other so perfectly is because they were designed this way. The 300 square meter house was shaped from the outside in while carefully planning the layout and all the interior design details.

By artificially shaping the landscape the architects were able to create the ultimate organic designBy artificially shaping the landscape the architects were able to create the ultimate organic designThe building and the terrain that surrounds it seamlessly blend with one anotherThe building and the terrain that surrounds it seamlessly blend with one another

Located in Russia, the house seems to completely blue the boundaries between the indoor and the outdoor and to become one with the landscape. Everything is balanced and there’s a sense of continuity between all the different spaces as well as between the internal and external areas. Inside, all the functional zones are combined and form a single large space within which different sections can be easily distinguished. Panoramic windows that curve and follow the organic shape of the house frame beautiful views and ensure a strong visual connection between the indoor and the outdoors.

Read more:  Summer House by Andrade Morettin Arquitetos

The same organic design also defines the interior of the house through lots of curves and unique formsThe same organic design also defines the interior of the house through lots of curves and unique formsThe indoor spaces seamlessly transition into outdoor areas, following the open and organic layout of the houseThe indoor spaces seamlessly transition into outdoor areas, following the open and organic layout of the house

The interior design is simple and artistic, with subtle Japanese influences and symbolic forms throughout. The living room has a sunken sitting area which creates a sense of comfort and intimacy without relying on dividing walls or additional features. A lot of furniture pieces are beautiful works of art and can easily double as decorations. All of these details embrace the big theme, that of organic architecture and natural design.

The sunken living room has a ceiling-mounted fireplace and eye-catching light fixtures that resemble contemporary sculpturesThe sunken living room has a ceiling-mounted fireplace and eye-catching light fixtures that resemble contemporary sculpturesThe carport resembles a dome and has an imperfect and organic shape just like the rest of the houseThe carport resembles a dome and has an imperfect and organic shape just like the rest of the house
All the furniture pieces and accessories were carefully chosen to reflect the overall theme of the projectAll the furniture pieces and accessories were carefully chosen to reflect the overall theme of the projectThe color scheme employed throughout the house is based on neutrals and earthy nuancesThe color scheme employed throughout the house is based on neutrals and earthy nuancesThe green roof of the house undulates and seamlessly transitions into the gardenThe green roof of the house undulates and seamlessly transitions into the gardenThere's a lot of greenery involved in this project, some of which envelops the house quite literally There’s a lot of greenery involved in this project, some of which envelops the house quite literallyThe wooden flooring complements the white walls and creates a sense of warmth and comfortThe wooden flooring complements the white walls and creates a sense of warmth and comfortHere you can clearly see which sections of the house have a green roof and also where the skylights are placedHere you can clearly see which sections of the house have a green roof and also where the skylights are placedThe black bathroom design contrasts with that of the rest of the house but in a pleasant wayThe black bathroom design contrasts with that of the rest of the house but in a pleasant wayThe transitions areas are open to the outdoors but look and feel closed off and intimateThe transitions areas are open to the outdoors but look and feel closed off and intimateThe large windows and openings curve and follow the organic outline of the buildingThe large windows and openings curve and follow the organic outline of the building

Read more:  From a gloomy old chalet to a sunny contemporary home in Slovenia

Source

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *