A White House With A Void Ground Floor For Entertaining Guests

The thing that defines this residence is a lack of unusual and extraordinary details, visually at least. It’s a simple white house and that’s pretty special as it is. The residence is located in Pato Branco in Brazil, on a sloped site that overlooks the city and offers panoramic and unobstructed views of the valley. It was built here by Barbara Becker Atelier Arquitetura.

The house, white all around, sits on a sloped site with panoramic views of the cityThe house, white all around, sits on a sloped site with panoramic views of the cityThe upper floor cantilevers to form a covered entertainment area with direct access to the yardThe upper floor cantilevers to form a covered entertainment area with direct access to the yard

The main idea of the project was a house that would allow its owners to relax and to entertain friends and the structure of the building reflects that. The house is organized on two floors. The ground level doesn’t contain any specific space. It’s a large open area with no walls to divide it from the outdoors. This allows it to serve as a multipurpose space ideal for entertaining guests.

A white exterior staircase leads to the upper floor where all the main spaces are situatedA white exterior staircase leads to the upper floor where all the main spaces are situatedThe ground floor is completely open, being supported by thick, exposed columns The ground floor is completely open, being supported by thick, exposed columns

The upper floor contains all the functions of the house. The entrance hallway is connected to all three main zones. It has access to the bedrooms, to the social area and also to the exterior area. It’s decorated with crisp white walls, a concrete ceiling and red and white patterned floor tiles. A red pendant lamp is the focal point of the hallway.

Read more:  Old Manor Polished Into A Contemporary Farmhouse Retreat

The entrance hallway is white with an exposed concrete ceiling and red accent detailsThe entrance hallway is white with an exposed concrete ceiling and red accent detailsThe concrete ceiling was cast in place and has this beautiful wood-like textureThe concrete ceiling was cast in place and has this beautiful wood-like texture

The living room, kitchen and dining area form a large and open social space. They have large sliding glass doors which reveal panoramic and unobstructed views of the surroundings and let in abundant natural light while also ensuring natural ventilation inside the house.

Sliding glass doors open up the social areas and expose them to the panoramic viewsSliding glass doors open up the social areas and expose them to the panoramic viewsThe dining area feels very home-like and cozy, featuring wooden furniture and a patterned floorThe dining area feels very home-like and cozy, featuring wooden furniture and a patterned floor

The interior design is simple. The rooms have white walls and light-colored floors. The ceiling is very interesting. It’s made of concrete and it’s been cast in place. It has a distinctive wood-like texture which creates a nice visual effect, adding warmth to the rooms and deceiving the eye in an unexpected way.

The ceiling, although made of concrete, looks a lot like wood and this adds warmth to the decorThe ceiling, although made of concrete, looks a lot like wood and this adds warmth to the decorSome elements such as the stove add a touch of rusticity to the space and contrast with the rest of the decorSome elements such as the stove add a touch of rusticity to the space and contrast with the rest of the decor

The furniture throughout the house is both practical and good-looking. The kitchen is mostly white. It has minimalist and modern cabinetry, a wide window and a low backsplash that adds a touch of color and pattern which enhances the decor. The bathroom is small without feeling tiny thanks to the large mirror and textured white tiles on the wall.

Read more:  Young Couple Cedar House in Nova Scotia,Canada

The kitchen has a low backsplash with red details matching the hallway decorThe kitchen has a low backsplash with red details matching the hallway decorA large mirror visually enlarges the small bathroom while the textured tiles give it characterA large mirror visually enlarges the small bathroom while the textured tiles give it character

Source

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *