A Unique Apartment Building With Large Porthole Windows

There are some big differences between a house and an apartment. Each has its own special characteristics and the layouts are usually different in each case. Houses are also usually better connected to their surroundings and have better views. With the Cinqua Apartments, BKK Architects tried and successfully managed to create a hybrid project. It’s an apartment building which looks and feels a lot like a collection of individual homes put together on the same lot.

This apartment building is unlike any of its neighbors or other structure of this kindThis apartment building is unlike any of its neighbors or other structure of this kindThe most notable element is the design of the facade which divides the building into several distinct volumesThe most notable element is the design of the facade which divides the building into several distinct volumesThe design of the building is very sculptural and very bold and that turns it into a landmarkThe design of the building is very sculptural and very bold and that turns it into a landmark

This new and rather curious-looking apartment building is situated in suburban Melbourne, in an established residential neighborhood populated with art-decor homes. The design of the building is a contemporary reinterpretation of the local housing types, the idea behind it being to integrate single-home dwellings into a collective and to create a cozy group of apartments with a clear identity and a lot of personality.

Each apartment features these large porthole windows that create a rather curious patternEach apartment features these large porthole windows that create a rather curious patternAt the back, the building has its own little courtyard which makes it feel like a country houseAt the back, the building has its own little courtyard which makes it feel like a country house

Read more:  Contemporary residence with views over the national park

The project was completed in 2017 and the whole structure measures 5800 square meters in total. The building sits on a steep slope which allows a big portion of it to sit below the light of sight and to be hidden from the road. The palette of materials used throughout includes weathered bricks, metal and wood as well as a lot of glass.

The balconies are open and they frame the porthole windows, linking the interior spaces to their surroundingsThe balconies are open and they frame the porthole windows, linking the interior spaces to their surroundings
The circular shape of the windows sets a theme and is mimicked by the doorknobs and light fixturesThe circular shape of the windows sets a theme and is mimicked by the doorknobs and light fixturesThe geometric theme is reiterated throughout the building in various different forms The geometric theme is reiterated throughout the building in various different forms

The street facade of the building is structured into blocks and six large porthole windows punctuate its surface. These windows are a defining characteristic of the design, their role being an aesthetic one but also one aimed at connecting the apartments to their surroundings and letting the natural light inside.

The steep sloped site allows the building to capture some interesting views which are framed by the windowsThe steep sloped site allows the building to capture some interesting views which are framed by the windowsNumerous different configurations are possible in each apartment thanks to the open and flexible layoutNumerous different configurations are possible in each apartment thanks to the open and flexible layout

The porthole windows establish a theme which is continued inside the building in the form of circular light fixtures, door handles, tiles and various other elements which, together, ensure a cohesive and well-balanced decor that gives the otherwise minimalist approach an opportunity to be eye-catching and to stand out.

Read more:  Auto-Body Shop Transformation-The Adams Fleming House

The interior design is minimalist and modern, in accordance with the architecture of the building The interior design is minimalist and modern, in accordance with the architecture of the buildingThe large windows let in an abundance of natural light and also bring the outdoors inThe large windows let in an abundance of natural light and also bring the outdoors inThe tiles on the bathroom walls and the mirrors mimic the theme set by the porthole windowsThe tiles on the bathroom walls and the mirrors mimic the theme set by the porthole windows

Source

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *