A Stunning Bay House Nestled In A Forest Clearing

Beautiful views and spectacular landscapes inspire architects and designers to capture these marvels of nature into their creations. It’s how projects like the Peconic House are born. First there was the site, a stunning piece of land in Hampton Bays, US. It had a gorgeous view of the Peconic Bay and a very nice topography. Then came the house. The client requested a multi-generation family-retreat to be built here, one which would live as little imprint on the site as possible but which would also make the most of its natural surroundings. The architects at Mapos made sure to turn this dream home into reality.

The green roof helps to make the house blend in with its natural surroundingsThe green roof helps to make the house blend in with its natural surroundingsIn addition to large and open indoor living spaces, the house also features expansive terracesIn addition to large and open indoor living spaces, the house also features expansive terracesAn infinity edge lap pool sits at one end of the sloping terrace, parallel to the houseAn infinity edge lap pool sits at one end of the sloping terrace, parallel to the houseThe architects used simple materials in the design, including concrete, cedar, reclaimed wood and corten steelThe architects used simple materials in the design, including concrete, cedar, reclaimed wood and corten steel

The existing fauna was, of course, preserved. A 70 foot tall sycamore tree near the center of the meadow became particularly important. In fact, the house was designed to preserve the sun exposure of the tree and this turns it into a focal point for the whole site. In addition to that, the house features a green roof with native meadow grasses which camouflage it and allow it to seamlessly blend in. A terrace as big as half of the entire floor plan sits parallel to the house and features an infinity edge lap pool at one end. All of these elements combined with a simple and timeless interior design and a carefully-selected array of materials and finishes turn this house into a wonderfully peaceful and welcoming retreat.

Read more:  One-of-a-kind Weekend Retreat Embedded Between Two Natural Ponds

Glazed surfaces open up the house towards the expansive and panoramic views of the bayGlazed surfaces open up the house towards the expansive and panoramic views of the bayThe interior design is simple and timeless, with clean lines and few colorsThe interior design is simple and timeless, with clean lines and few colorsThe master bedroom offers a stunning view, featuring sliding glass doors which open it onto a terraceThe master bedroom offers a stunning view, featuring sliding glass doors which open it onto a terrace
The interior layout of the house takes advantage of the orientation of the house, the natural lighting and the viewsThe interior layout of the house takes advantage of the orientation of the house, the natural lighting and the viewsAll the major areas enjoy great views and welcome the outdoors in and this includes the bathroomsAll the major areas enjoy great views and welcome the outdoors in and this includes the bathroomsA timeless black and white color combo was chosen for the kitchen, this allowing it to stand outA timeless black and white color combo was chosen for the kitchen, this allowing it to stand outThe kitchen, the dining area and the living room share an open floor plan but each have their own identityThe kitchen, the dining area and the living room share an open floor plan but each have their own identityA double-sided fireplace doubles as a room divider and helps to organize the social areaA double-sided fireplace doubles as a room divider and helps to organize the social areaThe materials used throughout are simple and pure and their natural patina help the house become a part of the landscapeThe materials used throughout are simple and pure and their natural patina help the house become a part of the landscapeThe site features a gentle slope and this is reflected into the layered structures of the terrace and the interior spacesThe site features a gentle slope and this is reflected into the layered structures of the terrace and the interior spacesThe location is truly wonderful, with a stunning view and vegetation all around itThe location is truly wonderful, with a stunning view and vegetation all around itThe trees present on the site were preserved and the house was designed to have as little impact on the environment as possibleThe trees present on the site were preserved and the house was designed to have as little impact on the environment as possibleFull-height windows open the interior towards the bay while the wood-clad walls and ceilings make it feel welcoming and cozyFull-height windows open the interior towards the bay while the wood-clad walls and ceilings make it feel welcoming and cozy

Read more:  Split House Design in Barcelona

Source

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *