A Shipping Container House With A Surprisingly Lightweight Appearance

As more and more architects are embracing the reclaimed shipping container trend, houses such as this one are starting to appear all over the world. This particular residence is the finished product of studio River & Rain. It’s located in Dhaka, Bangladesh and was completed in 2017. The entire project was done using parts from four shipping containers. The result was a three-story residence with a surprisingly lightweight appearance.

The landscaping around the house was kept minimal to allow the building to remain the focal point of the siteThe landscaping around the house was kept minimal to allow the building to remain the focal point of the siteIn total, four shipping containers have been repurposed and transformed into cozy spacesIn total, four shipping containers have been repurposed and transformed into cozy spacesThe ground floor holds the common and social areas which welcome the views and the outdoors inThe ground floor holds the common and social areas which welcome the views and the outdoors inThe residence has unusually large decks and terraces connected with wood and steel staircasesThe residence has unusually large decks and terraces connected with wood and steel staircasesIn total, the residence offers 134 square meters of cozy living spaces spread across three floorsIn total, the residence offers 134 square meters of cozy living spaces spread across three floors

The residence has a steel frame and an unusual amount of large openings and reflective surfaces which combined give it the lightweight look we just mentioned. The ground floor contains the social areas while the two upper levels house the private spaces. Sets of stairs connects the internal spaces as well as all the decks and terraces spread throughout the floor plan. Overall, the house has an industrial–rustic appearance, a big emphasis being placed on the use of reclaimed materials and on the transformation of the shipping containers from cold, austere volumes into a cozy and welcoming home.

Read more:  Earthship Homes Made of Recycled Tyres

The architects emphasized the use of reclaimed materials throughout the interior and exterior design of the houseThe architects emphasized the use of reclaimed materials throughout the interior and exterior design of the houseIn spite of its robust frame and industrial appearance, the residence looks surprisingly lightweightIn spite of its robust frame and industrial appearance, the residence looks surprisingly lightweightThe two floors house the bedrooms and bathrooms with simple and welcoming interior designsThe two floors house the bedrooms and bathrooms with simple and welcoming interior designsThe bedrooms are connected to open terraces which bring in natural light and panoramic viewsThe bedrooms are connected to open terraces which bring in natural light and panoramic viewsAt night the residence has a soft glow and blends in with its surroundings in a seamless mannerAt night the residence has a soft glow and blends into its surroundings in a seamless manner
A large yard provides an ample outdoor space for various activitiesA large yard provides an ample outdoor space for various activitiesA special relationship developed between the house and all the greenery embedded in its designA special relationship developed between the house and all the greenery embedded in its designThe industrial style is definitely the dominant one but there are also noticeable rustic details spread throughout the designThe industrial style is definitely the dominant one but there are also noticeable rustic details spread throughout the designFull-height windows and large openings allow an abundance of natural light and the beautiful views to penetrate the roomsFull-height windows and large openings allow an abundance of natural light and the beautiful views to penetrate the roomsThe views are emphasized in subtle ways through the carefully chosen internal layout of the roomsThe views are emphasized in subtle ways through the carefully chosen internal layout of the roomsThe numerous decks and terraces serve as buffer spaces between the four container volumesThe numerous decks and terraces serve as buffer spaces between the four container volumesThe fact that the exterior of the containers was kept as such is barely noticeableThe fact that the exterior of the containers was kept as such is barely noticeableThis residence was designed to serve as a peaceful and welcoming retreat, away from the cityThis residence was designed to serve as a peaceful and welcoming retreat, away from the cityThe pergola roof filters the light and maintains an open and lightweight appearanceThe pergola roof filters the light and maintains an open and lightweight appearanceThe ground floor has a particularly close connection with the outdoors and this is reflected in the floor planThe ground floor has a particularly close connection with the outdoors and this is reflected in the floor planThe four shipping containers are connected by a series of open spacesThe four shipping containers are connected by a series of open spacesThe landscape influences the design of the residence in subtle and harmonious waysThe landscape influences the design of the residence in subtle and harmonious ways

Read more:  Another Apartment in Macquarie Street,Teneriffe

Source

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *