A Private Lagoon Retreat With Splendid Views All Around It

Situated within the Benguela Cove Lagoon Wine Estate located South-East of Cape Town, this holiday home is the result of the close collaboration between the architects at SAOTA and the ARRCC interior designers. It was built on a gently sloping site at the edge of the water and is surrounded by indigenous vegetation.

The flat corrugated aluminum roof gives the house a sleek and modern appearanceThe flat corrugated aluminum roof gives the house a sleek and modern appearance

An eye-catching staircase wall connects the two floors of the house. The interior areas seamlessly flow out into the external living spaces which feature a beautiful pergola. Further more, the pool appears to blend into the lagoon which emphasizes the strong relationship between the house and its surroundings even more.

A pergola gives the outdoor living and lounge area a very cozy and welcoming vibeA pergola gives the outdoor living and lounge area a very cozy and welcoming vibeThe building molds onto the sloping site, taking maximum advantage of the viewsThe building molds onto the sloping site, taking maximum advantage of the views

From a structural point of view, the house has a C-shaped layout. This plan was selected for several different reasons: the extreme elements that the building has to face (harsh sun, strong winds, salt and rain), a desire to frame the views towards the mountains, the water and the surrounding landscape as well as the desire to create a private courtyard at the center. The glass balustrades which frame the outdoor spaces allow the views to be admired in their full splendor.

Read more:  An H-Shaped Home With A Greenhouse-Like Extension

Glass balustrades frame the exterior living spaces allowing uninterrupted. panoramic views to be enjoyedGlass balustrades frame the exterior living spaces allowing uninterrupted. panoramic views to be enjoyedThe garden and the views seamlessly blend with the exterior and interior living spaces in a very soothing mannerThe garden and the views seamlessly blend with the exterior and interior living spaces in a very soothing mannerLarge full-height windows open up the interior living spaces to the views of the water and the distant mountainsLarge full-height windows open up the interior living spaces to the views of the water and the distant mountains

The architecture of the house is modern and simple and the interior design reflects the same characteristics. The corrugated aluminum roof is beautifully complemented by the timber siding and the clean lines and geometries of the spaces. The interior spaces are minimalist and organized into an open plan lounge and dining area which also incorporates the a stunning kitchen island carved out of a solid block of granite and two wings on opposite sides of this volume which house the rest of the functions.

Sliding glass doors allow a seamless transition between the interior and exterior spaces while also letting air, light and views throughSliding glass doors allow a seamless transition between the interior and exterior spaces while also letting air, light and views through
The interior design is minimalist and reduced to a few neutral color tones and a few simple materialsThe interior design is minimalist and reduced to a few neutral color tones and a few simple materialsThe chromatic palette featured inside the house is meant to establish a visual connection between the house and the surrounding landscapeThe chromatic palette featured inside the house is meant to establish a visual connection between the house and the surrounding landscapeThe furniture featured throughout the house is a blend of modern and classical design detailsThe furniture featured throughout the house is a blend of modern and classical design detailsThe kitchen island is a giant solid block of granite and serves as a focal point of interest for the entire houseThe kitchen island is a giant solid block of granite and serves as a focal point of interest for the entire houseThe sculptural hanging lights complement the kitchen's decor and furnishings in a very chic wayThe sculptural hanging lights complement the kitchen’s decor and furnishings in a very chic wayThe kitchen, dining space and lounge area form an open plan volume situated at the center of the C-shaped houseThe kitchen, dining space and lounge area form an open plan volume situated at the center of the C-shaped houseThe two wings adjacent to the living space maximize the views and frame an internal courtyardThe two wings adjacent to the living space maximize the views and frame an internal courtyardThe staircase which connects the two floors has glass railings and is complemented by a decorative wallThe staircase which connects the two floors has glass railings and is complemented by a decorative wallThe private spaces are housed inside the two wings and offer some of the most spectacular viewsThe private spaces are housed inside the two wings and offer some of the most spectacular viewsThe master suite has its own private terrace with transparent glass railings which allow the views to freely become a part of the interior decorThe master suite has its own private terrace with transparent glass railings which allow the views to freely become a part of the interior decorThe bathrooms are designed to frame splendid views of the water as well and they're filled with natural lightThe bathrooms are designed to frame splendid views of the water as well and they’re filled with natural light

Read more:  Holiday Girona house with an unsual roof

Source

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *