A House Perched On A Steep Slope Captures The Beauty Of The Rivière

Located in the Petite-Rivière-Saint-François region of Canada, this residence designed by Thellend Fortin Architectes and completed in 2017 takes advantage of the amazing views in a way that suits it and suits the topography at the same time. Needless to say that the landscape was the main source of inspiration for the design and overall structure of the house. The inverted floor plan is the result of that. Typically the common and social spaces are situated on the ground floor with easy access outdoors while the private areas are on the upper floors but in this case it’s the other way around.

One side of the house is closed off and most-looking while the other is fully open to the viewsOne side of the house is closed off and most-looking while the other is fully open to the viewsA series of open decks and terraces with glass railings expand the living areas outdoorsA series of open decks and terraces with glass railings expand the living areas outdoors

The house has a concrete base and the bedrooms occupy the bottom floor, being situated at garden level. The living spaces are placed above so they can capture the best views. They have different heights which correspond to different functions. The dining room is particularly interesting. It has three exterior walls, all covered in glass from top to bottom. It welcomes in the views along with lots of natural sunlight. The wood-paneled ceiling balanced the space, creating a warm and comfortable ambiance.

Read more:  Stunning House Overlooking Bantry Bay

The dining room welcomes panoramic views inside on three sides, featuring glazed exterior wallsThe dining room welcomes panoramic views inside on three sides, featuring glazed exterior wallsThe majestic landscape and the extraordinary views were the primary source of inspiration for this projectThe majestic landscape and the extraordinary views were the primary source of inspiration for this projectThe facade of the house is simple and neutral-looking and this helps blend into the surroundings with easeThe facade of the house is simple and neutral-looking and this helps blend into the surroundings with easeThe inverted floor plan places the living spaces at the top of the houseThe inverted floor plan places the living spaces at the top of the house
The dining room has an adjacent terrace on one side which makes it feel cozy even though it's framed by glass wallsThe dining room has an adjacent terrace on one side which makes it feel cozy even though it’s framed by glass wallsThe kitchen is open and very spacious. White and light wood tones give it a very classy appearanceThe kitchen is open and very spacious. White and light wood tones give it a very classy appearanceThe living room has full-height windows which bring the outdoors inThe living room has full-height windows which bring the outdoors inWood-paneled ceilings throughout the house offer a warm and inviting vibeWood-paneled ceilings throughout the house offer a warm and inviting vibeThe palette of materials, finishes and colors is simple and inspired by the house's surroundingsThe palette of materials, finishes and colors is simple and inspired by the house’s surroundingsThe house is built on a steep slope and this played a huge role in its design and structural organizationThe house is built on a steep slope and this played a huge role in its design and structural organizationThe use of light wood throughout the house balances the cool and austere look of the concrete floorsThe use of light wood throughout the house balances the cool and austere look of the concrete floorsThe combination of gray and light wood is a very pleasant one with multiple benefitsThe combination of gray and light wood is a very pleasant one with multiple benefitsThis is the detailed view of the inverted floor plan showing the internal distribution of the functionsThis is the detailed view of the inverted floor plan showing the internal distribution of the functions

Read more:  Luxurious holiday house in South Africa by Luis Mira Architects

Source

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *