A Gorgeous Tiered House That Becomes One With The Slope

Situated on a sloped piece of land just a few kilometers away from the center of Braga, in Portugal, this is a very special house. It was designed and built here by the studio AZO. Sequeira Arquitectos Associados and the project was completed in 2018.

The green roof doesn't actually extend beyond the footprint of the houseThe green roof doesn’t actually extend beyond the footprint of the house

The design of the house is closely linked to the unique particularities of the site. To be more exact, the architects aimed to integrate the house into the landscape and the way to do that was to place it on the middle level of the site. This made it possible for top section of the land to seamlessly come down and to transition into a green roof, looking as if the land gradually transforms into the house itself. At the same time the house gets to expand down the slope and to take advantage of the panoramic views over the valley and the whole surrounding area.

Light, both natural and artificial, plays a very important role in the design of this houseLight, both natural and artificial, plays a very important role in the design of this houseLarge windows frame close views of the sloping terrain, allowing the land to become a part of the interior designLarge windows frame close views of the sloping terrain, allowing the land to become a part of the interior design

Special consideration was also given to the degree of solar exposure when designing the house and choosing the best orientation for it. Of course, the views played an important role as well, being a major component in both the exterior and interior design of this place. As far as the palette of materials, finishes and colors are concerned, this project focuses a lot on the natural and organic aspects of the design. As such, it was important for the house to have a modern design and to look like a solid structure with a clean geometry but it was also necessary for it to be seamlessly integrated into the landscape which is where elements such as the green roof come into play. For the interior, a combination of concrete, wood and stone gives the spaces the modern vibe that was desired plus they blend in with each other in a seamless and organic manner.

Read more:  Crystal Like Prechteck National Library of Austria Extension

The lower section of the house extends down the slope and looks onto a big open terrace with a built-in swimming poolThe lower section of the house extends down the slope and looks onto a big open terrace with a built-in swimming poolThe dividing walls that frame the windows extend outwards and connect with the top of the slopeThe dividing walls that frame the windows extend outwards and connect with the top of the slopeA view from above reveals the way in which the house and the slope and connected to each otherA view from above reveals the way in which the house and the slope and connected to each other
The sections of the house that are not integrated with the land reveal a minimalistic, light gray exteriorThe sections of the house that are not integrated with the land reveal a minimalistic, light gray exteriorThe house was built on the middle level of the site, taking advantage of the topography in a really cool wayThe house was built on the middle level of the site, taking advantage of the topography in a really cool wayThe solid exterior walls which extend around the house create a series of sheltered outdoor areasThe solid exterior walls which extend around the house create a series of sheltered outdoor areasThe site is fairly isolated from the rest of the neighboring structures which gives the house lots of privacyThe site is fairly isolated from the rest of the neighboring structures which gives the house lots of privacyLarge windows allow the sloping terrain to create a beautiful green backdrop for the living areasLarge windows allow the sloping terrain to create a beautiful green backdrop for the living areasThe kitchen is exposed to the exterior and takes full advantage of the natural light and the lovely viewThe kitchen is exposed to the exterior and takes full advantage of the natural light and the lovely viewA combination of exposed concrete, wood and stone was used for the interior surfaces of the houseA combination of exposed concrete, wood and stone was used for the interior surfaces of the houseThe expansive deck that wraps around the house adds more functional spaces and allow the living areas to feel larger and more openThe expansive deck that wraps around the house adds more functional spaces and allow the living areas to feel larger and more openBoth floors of the house enjoy a close connection with the outdoors, each in their own wayBoth floors of the house enjoy a close connection with the outdoors, each in their own way

Read more:  20 Of The World’s Narrowest Houses – Comfort In A Tiny Space

Source

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *