A Family Home At The Foot Of A Mountain In Argentina

Located in San Luis, Argentina, this family home sits very close to the mountain and this had a big impact on its overall design and structure. The proximity to the mountain means a lot of things, including a sloped site, an average probability of seismic tremors, strong winds blowing from the north and the presence of native vegetation on the lot. All of these elements were taken into consideration by CMS arquitectas when the plan for this project was developed.

The house covers a total area of 649 square meters and was completed in 2016The house covers a total area of 649 square meters and was completed in 2016The overall layout and organization of the spaces is a bit unusual, being shaped by the site and the vegetation present on itThe overall layout and organization of the spaces is a bit unusual, being shaped by the site and the vegetation present on it

The special nature of the site and the series of very specific requests coming from the clients inspired the architects to make this house truly special. The first step was to identify the sections of the site without trees. Everyone agreed that the groups of trees had to be preserved and that meant a rather unusual house layout. The architects were also set to take full advantage of the uneven terrain and the images will reveal exactly how they did that. The layout was divided into two sectors, one being the common social area and the other a leisure and recreation zone.

Read more:  The redesigned Adega Casa da Torre winery, now more charming than ever

The palette of materials used for the exterior of the house is reduced to only two: concrete at the top and stone at the bottomThe palette of materials used for the exterior of the house is reduced to only two: concrete at the top and stone at the bottomConcrete and local stone were chosen as main materials because of their low maintenance requirements and good behavior in earthquakesConcrete and local stone were chosen as main materials because of their low maintenance requirements and good behavior in earthquakesLarge glazed surfaces ensure seamless connections between spaces, both internal and externalLarge glazed surfaces ensure seamless connections between spaces, both internal and externalOne of the requirements coming from the clients was for a large enclosed space for recreation activitiesOne of the requirements coming from the clients was for a large enclosed space for recreation activitiesThe need for an enclosed recreation space is due to local restrictions for activities in open spaces because of the strong windsThe need for an enclosed recreation space is due to local restrictions for activities in open spaces because of the strong winds
An approximately three meter slope is set diagonally from east to west on the siteAn approximately three meter slope is set diagonally from east to west on the siteThe lower interior spaces are positioned at the base of the slope and the others at the top, this including the outdoor swimming poolThe lower interior spaces are positioned at the base of the slope and the others at the top, this including the outdoor swimming poolBecause this family home sits at the foot of the mountain, the Chorrillero wind is blowing from the north imposing certain restrictionsBecause this family home sits at the foot of the mountain, the Chorrillero wind is blowing from the north imposing certain restrictionsThe interior design is simple and open, featuring polished concrete flooring on the lower levelThe interior design is simple and open, featuring polished concrete flooring on the lower levelThe social volume has various different ceiling heights and a rather unusual layoutThe social volume has various different ceiling heights and a rather unusual layoutThe upper level houses spaces with warm wooden floors and large windows with views over tree canopiesThe upper level houses spaces with warm wooden floors and large windows with views over tree canopiesLarge glazed surfaces connect the internal volumes to one another and also let light and views pass throughLarge glazed surfaces connect the internal volumes to one another and also let light and views pass throughThere are dedicate children areas situated on the upper floor and designed to be safe and welcomingThere are dedicate children areas situated on the upper floor and designed to be safe and welcomingThe palette of materials used inside the house is quite limited as well but the contrasts are beautifulThe palette of materials used inside the house is quite limited as well but the contrasts are beautifulSliding glass doors ensure a seamless connection between the interior spaces and the outdoor recreation areasSliding glass doors ensure a seamless connection between the interior spaces and the outdoor recreation areas

Read more:  Resort-Like House Supported By A Fresh And Playful Design

Source

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *