A Contemporary Beach Villa Split Into Two Identical Sections

Seizing the opportunity to have their own weekend house right on the beach where they could spend time and relax with their families, two brothers purchased a plot in the beautiful Lido de Jesolo resort town, in Italy. Here they worked together with architecture studio JMA to build a modern beachfront villa which they could share.

Because the narrow site only allowed the building to have a maximum width of 11 meters, this width was divided into two equally sized sections. The idea was to create a pavilion-inspired structure with a symmetrical layout, split into two down the middle by a central spine wall. The pavilion has a single story above ground but also features a big basement which contains a gym, a sauna, a jacuzzi, a plunge pool, a laundry room, a spacious stainless steel kitchen and a guest area.

The mirrored living areas open onto their own covered patio on each side of the central spine wallThe mirrored living areas open onto their own covered patio on each side of the central spine wallThe north-facing facade is completely opaque for added privacy and soundproofing from the courtyard and streetThe north-facing facade is completely opaque for added privacy and soundproofing from the courtyard and streetBoth sides of the house have identical layouts and are also identically furnishedBoth sides of the house have identical layouts and are also identically furnishedThe south-facing side of the house open onto a backyard with a swimming pool at the centerThe south-facing side of the house open onto a backyard with a swimming pool at the centerDown in the basement there's a gym and a variety of other recreational spacesDown in the basement there’s a gym and a variety of other recreational spaces

Read more:  Stylish and top class house in Barceló’s, Portugal

This symmetrical layout allows each family to enjoy their independence and offers them the same opportunities. Also, the two sections of this beautiful beach house are identically furnished. They each have two bedrooms and two bathrooms and mirrored living areas. On the south-facing side of the pavilion there’s a zero edge swimming pool while on the northern side there’s the entry courtyard and a big parking area with space for four cars on each side. This ensures that both families and their guests have separate parking spots without the need to share and interfere with the others. The north facade of the building is completely opaque which offers acoustic insulation from the noise in the courtyard and the street. In comparison, the rest of the facades have glass walls and sliding doors which offer access to covered terraces and the pool area. The basement enjoys a strong connection to the outdoors as well, featuring sunken patios on both sides.

The existing trees around the house were preserved and form green patches around the courtyardThe existing trees around the house were preserved and form green patches around the courtyardThere's a white central wall which divides the main floor into two equally-sized sections and offers privacy to both familiesThere’s a white central wall which divides the main floor into two equally-sized sections and offers privacy to both families
The interior design is simple and refined and the decor is very bright and breezy, suiting for a beach houseThe interior design is simple and refined and the decor is very bright and breezy, suiting for a beach houseSliding glass door open the indoor living areas onto covered patios with beautiful views of the surrounding landscapeSliding glass door open the indoor living areas onto covered patios with beautiful views of the surrounding landscapeThere are also two sunken patios, one on each side of the basement levelThere are also two sunken patios, one on each side of the basement levelThe indoor spaces get plenty of light through the glazed facades and respectively and sunken patiosThe indoor spaces get plenty of light through the glazed facades and respectively and sunken patiosThere's also a set of two small pavilions on each side of the pool which add independent lounge areasThere’s also a set of two small pavilions on each side of the pool which add independent lounge areasThe 16 meter swimming pool divides the backyard in two and is shared between the ownersThe 16 meter swimming pool divides the backyard in two and is shared between the ownersThe poolside pavilions are furnished with stylish and comfortable sofas and a coffee table at the centerThe poolside pavilions are furnished with stylish and comfortable sofas and a coffee table at the centerThe basement has its own kitchen area which can be used by the guestsThe basement has its own kitchen area which can be used by the guestsThe entire kitchen is in stainless steel which gives a very professional lookThe entire kitchen is in stainless steel which gives a very professional lookThe white gravel and the plants create a tropical and relaxing ambiance throughout the courtyardsThe white gravel and the plants create a tropical and relaxing ambiance throughout the courtyards

Read more:  Contemporary House by Darren Carnell Architects

Photographs: Jacopo Mascheroni

Source

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *